Tiivistelmä 2018

Vuodenkierto on täysi ja tullut välitilinpäätöksen aika. Hyönteistutkimukset jatkuvat ja havainnot odottavat analysointeja. Valmiit tutkimustulokset on taltioitu tietokantoihin, artikkeleihin, kirjoihin ja kansiin. Uudet haasteet odottavat – ja vanhoissakin riittää tekemistä.

Keväällä luotiin Katse kohti kenttäkautta ja ryhdyttiin Tuumasta toimeen Oli hienoa seurata luonnon heräämistä ja hyönteisten Pölinää ja pörinää. Kiitos, kimalainen!   Hyönteisiä varten tarvitaan lisää luonnonkukkia ja hallittua hoitamattomuutta, mikä todettiin vertailussa Stadi vastaan lande.

Oli kiintoisaa seurata Kimalaislabran touhuja ja nähdä Labrakimalaiset, käydä Murkkutarhassa ja nähdä muurahaiskuningattaria, kerjääviä toukkia ja Muskelimuurahaisia, Kiiltomatokasvatit ja muut Merkittävät hyönteiset.

Jotkin tutkimukset menivät mönkään ja Suunnitelmat uusiksi. Kun laitteet tai tutkittavat eläimet toimivat oikukkaasti, oli vielä loppuvuodesta Tutkimus vaiheessa. Käyttäytymisen taustalla olevat syyt saattavat olla paljon monimutkaisempia tai aivan muuta kuin miltä näyttävät. Tutkimus itsessään ohjaa tutkijaa tarttumaan luovasti uusiin johtolankoihin ja erilaisiin genetiikan ja käyttäytymistieteen menetelmiin. 

Vempaimia, työtovereita ja muuta tarpeellista  Selvisi, että tutkija tarvitsee tukea Mentoreista muovipusseihin ja ennen muuta Raha-apua! Tieteellinen koulutus ja tutkimus, kuten moni muu tärkeä asia, vaatii aikaa ja taloudellisia resursseja.

Kiiltomadon Loisteen mittaus onnistui hienoilla laitteilla. Tutustuimme myös yksinkertaisiin mutta päteviin, itse rakennettuihin tutkimusvälineisiin (Lentomylly ja Loistava kiiltomatoansa). Keinovalojen suuri määrä sekoittaa monien eläinten suunnistuksen. Valosaasteesta juontui artikkelin otsikko: Valon pimeä puoli. Kiiltomatotutkijat, Yökyöpelit, tekivät yötä myöten Hämärähommia, ja ympärivuorokautisena tiimityönä onnistui Risteymämysteerin ratkaisemiseksi suoritettu Murkkuporukkaurakka.

Kun Ilmastonmuutos koettelee maapalloa, myös hyönteistieteessä tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Vuoden aikana tutkijat kävivät kansainvälisissä konferensseissa ja yksi Mehiläistutkija Lontoossa. Muurahaistutkijat hakivat Uutta puhtia Brasiliasta. Meille kaikille olisi terveellistä aika ajoin tuulettaa ajatuksia ja saada tilaisuuksia harjoittaa Ideoiden ryhmäseksiä. Eräältä matkalta kulkeutui Suomeen Muurahaisia matkalaukussa.

Tiedonvälitystä  Helsingin yliopiston biologian opiskelijoiden Vappusokkelossa Ötökkäakatemia tarjosi Vappuista viestintää. Kesällä kiiltomatojen ja muurahaisten parveilujen aikaan kirjoitimme paikallislehtiin hyönteisistä ja Ötökkäakatemiasta. Ötökkäakatemialla oli esittelypöytä Riihimäen erämessuilla, jossa muun muassa tutkimme lasten kanssa muurahaispesää ja ihmettelimme yhdessä, mitä ovat Arvokkaat kotelot. Syksyllä osallistuimme Helsingissä ja Oulussa Tieteiden yöhön.  Twitterissä meillä on lähes 600 ja Facebookissa yli 450 seuraajaa. Ötökkäakatemian YouTube-videoita on katsottu lähes 1400 kertaa.

Syksyllä tutkijat kävivät muutamissa lukioissa kertomassa työstään. Heidän kokemuksistaan saanemme vielä lukea. Nettisivuilla jaettiin sienestysaikaan Tietoa hirvikärpäsestä ja aiemmin kesällä esiteltiin Kimalaisvieras tutuksi.

Vuoden 2018 kirjasatoa oli yleistajuinen Suomen kimalaisetPätevä kimalaiskirja. Tiedoksi, että vuoden 2019 keväällä julkaistaan verraton teos muurahaisista, tekijöinä Heikki Helanterä ja Katja Bargum!

Ötököiden sydänsuvi oli aikaa, johon liittyi paperimuurahaisten parveiluvalmisteluja ja pölyttäjähyönteisten lentoa kukasta kukkaan. Hyönteiset ovat maapallolle elintärkeitä – eivät vähiten sinällään proteiinilähteenä tarjoamassa Ruokaturvaa. Hyönteisten sopeutumiskyvystä löytyy monia kiehtovia piirteitä, kuten Hyötylaiskuus osoitti. Loiset ja sairaudet ovat kaikkien eliöiden riesana, mutta Luonnon apteekki tarjoaa rohtoja itselääkintään

Uusia titteleitä  Akateemisissa ympyröissä monenlaisilla Tutkimusareenoilla toimineet ötökkätutkijat kunnostautuivat. Luonnontieteiden kandidaatti Christina Elgert valmistui filosofian maisteriksi. Maisterit Sanja Hakala ja Anna-Maria Borshagovski puolestaan ovat askeleen lähempänä tohtorintutkintoa, sillä Artikkeli ilmestyi! Oulun yliopistossa koettiin harvinainen kiiltomatoväitöstilaisuus, joka varmisti FM Juhani Hopkinsille pääsyn tohtoriksi. Jonna Kulmuni eteni Hallitusti dosentiksi ja Heikki Helanterä Apulaisprofessoriksi. Ötökkäakatemian sivuilla tapasimme urallaan jo pitkälle edenneen Muurahaisprofessorin sekä Viholaistutkijan. Saimme tietää, että varttunut kiiltomatoprofessori pääsi aikoinaan Luteilla alkuun. Ihmisellekin on etua siitä, että on Hyvä pää.

Tavoitteellista puurtamista  Vaihe vaiheelta tutkijoiden pienistä havainnoista ja tiedonmurusista rakentuu kokonaisuuksia, joiden kautta avautuu avaria näkymiä esimerkiksi lajien välisiin suhteisiin ja eliökunnan evoluutioon.

Tiedettä ja tähdenlentoja  Kankean byrokratian, armottoman kilpailun, kärsivällisyyttä vaativien kaavamaisten käytäntöjen, tökkivien ATK-ohjelmien, toimimattomien laitteiden ja oikukkaiden otusten parissa tutkijat näyttävät tekevän työtään hyvässä hengessä, muita tieteenaloja ja kollegojen työtä arvostaen. Siinä rinnalla he huolehtivat perheestään, harrastavat ja ovat aktiivisia toimijoita yhteisöissään. Hyviä tyyppejä.

Olkoon uusi vuosi 2019 meille kaikille valoisa kuin kiiltomadon tuikku, ahkera kuin muurahaisen päivä ja tuottelias kuin kimalaisen lento!

Iiris Kalliola, Huippututkimus tutuksi -hankkeen koordinaattori

                                                                                                    KIITOS!  

Categories: