Perimä syyniin
Solujen rihmamaiset kromosomit sisältävät eliön perintöaineksen. DNA:n (deoksiribonukleiinihapon) kaksoiskierteen rakenteeseen on koodattuna kaikki tarvittavat eliön rakenne- ja toimintaohjeet. Elämän perusrakenteet ja -toiminnot ovat kaikilla eliöillä hyvin samanlaisia, mutta eroja löytyy ja niistä voidaan päätellä monia asioita. Evoluutiotutkijat selvittävät DNA-kartoituksilla lajin kehityshistoriaa: esimerkiksi koska se on syntynyt, onko se mahdollisesti risteytynyt jonkin toisen lajin kanssa, vai onko lisääntymisisolaatio estänyt risteymät.
Kromosomien DNA-analyysimenetelmät ovat edenneet viime vuosina huimasti. Nykyään voidaan selvittää asioita, joista tutkijat parikymmentä vuotta sitten voivat vain haaveilla. Tarjolla on myös kohtuuhintaisia kaupallisia DNA-analyysipaketteja. Ihmisestä saa laboratorioon lähetettävän DNA-näytteen kätevästi sipaisemalla limakalvoa, mutta kymmenen vuotta vanhasta muurahaisnäytteestä homma ei hoidu yhtä helposti. Eliönäyte täytyy esikäsitellä ennen kuin se voidaan lähettää analysoitavaksi. Dosentti Jonna Kulmuni ja tohtorikoulutettava Ina Satokangas Helsingin yliopistosta kertovat videolla, kuinka muurahaisista valmistetaan näytteet DNA-analyysia varten.
Evoluutiotutkijat saavat kaupallisen laboratorion DNA-analyysista tietokonetiedoston, jonka pohjalta he lähtevät selvittämään lajin evoluutiohistoriaa. Videolla kerrotaan, millaisiin kysymyksiin he etsivät vastauksia. Videon kesto on noin 6 minuuttia.
Iiris Kalliola