Ötökkäakatemian vuosi 2023

Oikein hyvää uutta vuotta!

Ötökkäakatemialla on ollut hyvä vuosi, johon on mahtunut monenlaista: verkostomme on laajentunut, tutkijoillamme on riittänyt vilskettä tutkimustensa ja julkaisujensa kanssa, osa puolestaan on valmistunut tohtoriksi (heille paljon onnea!) ja logommekin uudistui. Osallistuimme erilaisiin tapahtumiin kouluvierailuista Tutkijoiden yöhön ja jatkoimme opetusmateriaalipaketin kehittämistä muurahaisista. Podcastimme sai uusia jaksoja ja YouTubeen ilmestyi mielenkiintoisia haastatteluja. Tässä pieni katsaus menneeseen vuoteen!

Ötökkäakatemian verkosto

Tänäkin vuonna asiantuntijajoukkomme laajeni. Ötökkäakatemian verkostosta löytyy osaamista niin tieteestä, ötököiden tunnistuksesta ja ekologiasta, tietokirjojen tekemisestä, tiedeviestinnästä ja ötökkävalokuvauksesta. Sähköpostilistallamme on n. 50 asiantuntijaa, jotka työskentelevät muun muassa Oulun, Helsingin, Turun, Itä-Suomen sekä Jyväskylän yliopistoissa, Luomuksella, Lapin maakuntamuseolla sekä Suomen ympäristökeskuksella. Myös ulkomailla meillä on edustusta esimerkiksi Amsterdamissa, Tšekissä ja Sveitsissä.

Olemme tehneet yhteistyötä muun muassa Ympäristötiedon foorumin, Puistokatu 4:n, Wikimedia Suomen ja muiden tieteenalojen tutkijoiden kanssa. Verkostoituminen oman alan ihmisten kanssa mahdollistaa tiedon jakamisen nopeasti sekä yhteistyökuvioiden muodostumisen. Toivottavasti ensi vuosikin tuo tullessaan uusia tuulia myös yhteistyökuvioiden merkeissä!

Ötökkäakatemia mediassa

Ötökkäakatemialaiset ovat olleet tänä vuonna mukana tieteellisissä julkaisuissa, joiden aiheena ovat olleet mm.

Mediassa puolestaan olemme esimerkiksi kertoneet

Tapahtumat

Kouluvierailujen ja konferenssien ohella olemme osallistuneet tänä vuonna myös erilaisiin yleisötapahtumiin.

Muurahaispaketin testaamista ULOS-UT-OUT -tapahtumassa

Olemme kehittäneet opetusmateriaalipakettia muurahaisista, jota testattiin ULOS-UT-OUT -tapahtumassa. Paketissa tutustutaan muurahaisten kemiallisen viestintään, muurahaisten merkitykseen luonnossa sekä tieteellisen tutkimuksen periaatteisiin.

Professori, muurahaistutkija Heikki Helanterä testasi tapahtumassa opetuspakettia koordinaattorimme Jasmin Nevalan avustuksella. Pakettia esiteltiin opettajille, varhaiskasvattajille ja muille kiinnostuneille ja sen toteutukseen pyydettiin kehitysideoita. Paketissa toteutetaan tieteellinen koe muurahaisilla, missä tulee samalla tutuksi tieteellisen kokeen periaattet, kuten kontrolli ja toisto. Paketti tulee valmistuessaan koulujen vapaaseen käyttöön niin Ötökkäakatemian nettisivuille kuin Mappa-palveluunkin.

Tapahtumassa oli monia muitakin mielenkiintoisia työpajoja liittyen luontoon, luonnonsuojeluun ja ympäristökasvatukseen.

Heikki Helanterä kertoo muurahaispaketista osallistujille. Kuva: Jasmin Nevala
Muurahaiset laatikossa. Kuva: Jasmin Nevala
Muurahaisten käyttäytyminen kiinnostaa. Kuva: Jasmin Nevala.
Tutkijoiden yö

Tutkijoiden yössä riitti kuhinaa myös Ötökkäakatemian pisteillä Oulun ja Jyväskylän yliopistoilla. Oulussa pääsi näkemään kimalaisen pesän, areenalla palloilevia kimalaisia sekä eri muurahaislajeja. Muurahaisista näytillä oli niin työläisiä, kuningattaria, koiraita kuin toukkiakin, joita kaikkia pääsi tutkimaan suurennuslasilla ja mikroskoopilla. Tutkijoille tuli myös paljon kysymyksiä kimalaisista, muurahaisista ja tutkijan työstä.

Jyväskylässä pääsi näkemään eläviä torakoita ja perhosnäytteitä, tutkimaan mikroskoopilla ötököitä ja testaamaan, osasiko yhdistää aikuisen ötökän ja sen toukan keskenään. Tutkijat vastasivat myös kysymyksiin ötököistä ja auttoivat tunnistamaan ötökkähavaintoja. Sekä Oulussa että Jyväskylässä oli piirustuspiste, johon tuli monia upeita ötökkäpiirustuksia!

Kimalaiset areenalla Oulun yliopistolla. Kuva: Annikki Kestilä.
Muurahaiset kiinnostivat Oulussa. Kuva: Lumi Viljakainen.
Torakan esittelyä Jyväskylässä. Kuva: Jasmin Nevala
Miltä hirvikärpänen näyttää suurennettuna? Kuva: Jasmin Nevala.
Taidetehdas-tapahtuma Riihimäellä

Osallistuimme Evolution in Action -hankkeen kanssa Taidetehdas-tapahtumaan nuorisokeskus Monarilla Riihimäellä, jossa pidimme Pölyttäjän päiväuni-pajan. Pölyttäjän päiväuni on Evoluutiopajat-hankkeen kehittämä tehtävä, jossa maailmaa tarkastellaan UV-valon avulla pölyttäjän silmin.

Tapahtumassa mm. maalattiin hienoja kukan terälehtiä UV-valolla, mikä demonstroi pölyttäjien tapaa nähdä maailmaa: monet niistä näkevät UV-valoa, jota ihmiset eivät näe. UV-lamppujen avulla myös luettiin salaisia viestejä, joita ihmissilmä ei sellaisenaan näe

Evoluutiopajan Pölyttäjän päiväuni -pajassa maailmaa
tarkastellaan kimalaisen silmin. Kuva: Jasmin Nevala
Mitä salaisia viestejä UV-valolla voidaan lukea?
Kuva: Jasmin Nevala.

Sosiaalinen mediamme

Julkaisimme nettisivuillamme 18 uutta blogikirjoitusta, joiden aiheina olivat mm. hyönteistutkimukset ja niiden tekeminen, väitöskirja prosessina sekä tietenkin ötökät. Podcastiemme aiheina olivat kimalaiset ja kemikaalit, karhukaiset, kiiltomadot sekä siirat. YouTube-kanavallamme kerroimme tutkimuksista, kuten väripolymorfiasta ja seksuaalivalinnasta täpläsiilikkäillä, mitä hunajan DNA:sta selvisi sekä maankäytön vaikutuksista hyönteisiin.

Tutkijamme päivittivät ahkerasti tutkijan arjestaan somekanavillemme, erityisesti Instagramiin ja X:ään. Instagramissa jokaisella tutkijan arjestaan päivittävällä tutkijalla on oma kohokohta, sieltä pääset selaamaan tarinoita jälkikäteen! Seuraajamäärämme myös Facebookissa ovat kasvaneet.

Tuleva vuosi

Tuleva vuosi tuo mukanaan muutoksia koordinaattorin vaihtumisen myötä: nykyinen koordinaattorimme Jasmin Nevala alkaa tehdä väitöskirjaa.

Tapahtumien osalta odotamme innolla helmikuussa järjestämäämme Wikipedia-pajaa! Pajassa saadaan opastusta Wikipedian päivittämiseen. Tapahtumassa päivitetään suomenkielisiä, luonnontieteellisiä Wikipedia-artikkeleja. Aiheena voivat olla mm. selkärangattomat lajit ja niiden ekologia, ekologiset ilmiöt ja luonnonsuojelulliset kysymykset. Myös muita suunnitelmia on vireillä, mutta niistä enemmän ensi vuonna.

Toivottavasti tulevasta vuodesta tulee mielenkiintoinen ja antoisa meille kaikille!

Kirjoittaja: Jasmin Nevala