Muurahaisprofessori
Liselotte Sundström on ekologian ja evoluutiobiologian professori Helsingin yliopistossa. Aivan omalla alallaan. Kiinnostus perinnöllisyystieteeseen ja eläinten käyttäytymiseen virisi jo kouluaikoina, ja nuorelle biologisanopiskelijalle evoluutiobiologia oli hyvä valinta erikoistumisalaksi, sillä siinä genetiikka ja etologia yhdistyvät luonnostaan.
Opiskelun alkuaikojen kesätyö, muurahaiskekoihin raahattujen saaliseläinten määrittäminen, kouli Sundströmistä hyönteislahkojen tuntijan, ja innostavien tutkijoiden luotsaamana hän päätyi tutkimaan saariston muurahaisia. Looginen polku johti maisterinopintojen ja gradun jälkeen tohtorinväitökseen, työskentelyyn ulkomailla, yliopistoassistentiksi, dosentiksi ja viimein professoriksi.
Vuonna 2012 Suomen Akatemialta saatu huippuyksikkörahoitus kasvatti professorin tutkijaryhmää. Myös Ötökkäakatemian muurahaistutkijat ovat aloittaneet uraansa Sundströmin oppilaina. Hän on kätilöinyt lukuisia väitöskirjoja.
Väitöksen jälkeen tohtori voi edetä työelämässä monin eri tavoin, myös ei-akateemisille aloille. Professori muotoilee asian suunnilleen niin, että tohtorintutkinnoissa ei ole kyse siitä, että tietää muurahaisista kaiken vaan siitä, että osaa hyödyntää olemassa olevaa tietoa ja käyttää sitä relevantisti muissa yhteyksissä.
Katso alla oleva video. Sen pituus on 12 min 40 s.