Hyttyset näkevät punaista: uudet löydöt hyttysten näkökyvystä voivat auttaa piiloutumaan puremilta
Tutkijat Washingtonin yliopistosta huomasivat, että havaittuaa uloshengityksemme, yleinen hyttyslaji lentää kohti tiettyjä värejä, kuten punaista, oranssia, mustaa ja syaania. Hyttyset jättävät värit kuten vihreän, violetin, sinisen ja valkoisen huomiotta. Tutkijat uskovat, että nämä löydöt auttavat ymmärtämään, kuinka hyttyset löytävät ravinnonlähteitä. Ihmisen iho, riippumatta pigmentaation tasosta, näyttää vahvasti puna-oranssilta niiden silmissä. Tutkimus julkaistiin Nature Communications lehdessä.
Hyttyset käyttävät hajuja erottaakseen mitä lähistöllä on. Kun ne haistavat tiettyjä yhdisteitä – kuten uloshengityksen hiilidioksidin – haju stimuloi niitä etsimään tiettyjä värejä ja muita visuaalisia vihjeitä, jotka yhdistyvät potentiaalisiin isäntälajeihin, ja hyttyset suuntaavat niitä kohti.
Kun tiedetään, mitkä värit houkuttelevat nälkäisiä hyttysiä ja mitkä pitävät ne etäällä, voidaan suunnitella parempia karkottimia, ansoja ja muita menetelmiä, joilla pidetään hyttyset kurissa.
Aikaisemmin tiedettiin, että kolme pääsyytä houkuttelevat hyttysiä: hengitys, hiki ja ihon lämpötila. Tässä tutkimuksessa löydettiin neljäs syy: punainen väri, jota esiintyy vaatteiden lisäksi kaikkien ihossa. Ihonvärillä ei ole väliä, kaikista lähtee vahva punainen signaali. Houkuttelevien sävyjen poistaminen iholta ja niiden välttäminen vaattetuksessa, voisi siis ehkäistä hyttysen puremia.
Kokeissa seurattiin keltakuumehyttysen Aedes aegypti käytöstä, kun sille tarjottiin erityyppisiä visuaalisia ja hajullisia vihjeitä. Kuten kaikilla hyttyslajeilla, keltakuumehyttysistä vain naaraat juovat verta. Tutkijat seurasivat yksittäisten hyttysten käyttäytymistä testikammioissa, joihin he suihkuttivat tiettyjä hajuja ja esittivät hyttyselle erilaisia visuaalisia kuvioita, kuten värikkäitä pilkkuja tai maukasta ihmiskättä.
Ilman hajustimulaatiota hyttyset pääsääntöisesti jättivät pilkut huomiotta, väristä riippumatta. Hiilidioksisisuihkauksen jälkeen hyttyset jatkoivat huomiotta jättämistä, jos pilkku oli väriltään vihreä, sininen tai violetti. Mutta jos pilkku oli punainen, oranssi, musta tai syaanin värinen, hyttyset lensivät sitä kohti.
Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että hiilidioksidin haistaminen lisää naarashyttysten aktiivisuutta, ja ne alkavat tutkia ympäristöään, oletettavasti löytääkseen ravintoa. Väripilkkukoe osoitti, että hiilidioksidin haistamisen jälkeen hyttyset suosivat tiettyjä aallonpituuksia ja visuaalista spektriä.
Tutkijat eivät tiedä näkevätkö hyttysten silmät värejä samoin kuin ihmisten silmät. Kuitenkin suurin osa väreistä, joita hyttyset suosivat, oranssi, punainen ja musta, ovat valon spektrin pitkäaaltoisessa päässä. Ihmisen iho, riippumatta pigmentin määrästä, heijastaa myös pitkää aallonpituutta puna-oranssilla välillä.
Kun tutkijaryhmä toisti kammiokokeen ihmisen ihonvärikorteilla, tai tutkijan paljaalla kädellä, hyttyset lensivät kohti visuaalista stimulusta vasta, kun hiilidioksidia oli suihkutettu kammioon. Kun tutkijat käyttivät filttereitä suodattamaan pitkäaaltoiset signaalit pois, tai tutkijalla oli kädessään vihreä hanska, hyttyset eivät lentäneet kohti kohdetta hiilidioksidin jälkeen.
Värien suosiminen on geneettistä. Hyttyset, joilla hiilidioksidin haistamiseen liittyvä geeni oli mutatoitunut, eivät osoittaneet väripreferenssiä. Toisella muunneltujen hyttysten linjalla muutos kohdistui näköön, eivätkä ne voineet havaita pitkää aallonpituutta, joten ne käyttäytyivät värisokeasti hiilidioksidikäsittelyssä.
Lisää tutkimusta tarvitaan määrittämään kuinka muut näkö- ja hajumerkit, kuten ihon eritteet, auttavat hyttysiä löytämään ravintolähteitä lähietäisyydellä. Muilla hyttyslajeilla voi myös olla erilaiset värimieltymykset, johtuen niiden suosimista ravintolajeista. Mutta nämä uudet tulokset lisäävät uuden kerroksen hyttysten hallintaan: värin.
Suomentanut ja muokannut: Anna Antinoja
Lähde:
University of Washington. ”Mosquitoes are seeing red: These new findings about their vision could help you hide from these disease vectors.” ScienceDaily. ScienceDaily, 4 February 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220204085440.htm>.
Alkuperäinen artikkeli
- Diego Alonso San Alberto, Claire Rusch, Yinpeng Zhan, Andrew D. Straw, Craig Montell, Jeffrey A. Riffell. The olfactory gating of visual preferences to human skin and visible spectra in mosquitoes. Nature Communications, 2022; 13 (1) DOI: 10.1038/s41467-022-28195-x