Hei ope mikä tää ötökkä on? ”

Pari viikkoa sitten tein yhden päivän sijaisuuden luontokoulun opettajana. Olen tehnyt aika paljon erilaisia opaskeikkoja, ja nuorempana olen ollut mukana partiossa, mutta luontokouluopen hommia en ole aiemmin tehnyt. Pääsin ensin seuraamaan luontokoulunopettajaa päivän ajan, jotta pääsisin tutustumaan ohjelmaan, sitä seuraavana päivänä piti jo itse osata homma. Onneksi oli selkeät ohjeet ja kiva ryhmä. Hauskaa oli, vaikka etukäteen vähän jännitti!

Syksyistä maisemaa.

Luontokouluohjelman yhtenä tehtävänä oli etsiä ja tutkia ”ötököitä”, eli hyönteisiä ja muita selkärangattomia, joita löytyi ympäröivästä metsästä. Usein ihmiset ajattelevat, että koska tutkin kiiltomatoja, tunnistan myös muita hyönteisiä tosi hyvin. Pakko kuitenkin myöntää, että omat taidot ovat aika yleisellä tasolla (tosin yritän koko ajan opetella lajeja lisää). Osaan siis harvoin tunnistaa hyönteisen lajilleen. Joten kun yksi lapsista ylpeästi toi näytille löytämänsä mittariperhosen ja kysyi minulta ”hei ope, mikä tää ötökkä on?”, en heti osannut vastata, eivätkä mikään hyönteiskirjan piirretyistä kuvista näyttänyt oikealta.

Sitten tajusin, että hei, minullahan on iNaturalist-sovellus puhelimessa! Napattiin siis kuva perhosesta ja ladattiin se sovellukseen, jossa tekoäly ehdotti todennäköisemmäksi lajiksi tunturimittaria. Olimme ensin vähän epävarmoja tunnistuksesta, koska eteläisessä Suomessa tunturit ovat melko kaukana. Nopean googlauksen jälkeen kuitenkin selvisi, että laji nimestään huolimatta esiintyy koko Suomessa. Pienen hetken kuluttua myös toinen käyttäjä oli vahvistanut, että kyseessä oli kuin olikin tunturimittari. Perhoshavaintomme pääsi myös mukaan projektiin, jossa kerätään havaintoja Euroopan mittariperhosista. Laji tunnistettu + lapset tyytyväisiä + uusi havainto projektille = loistava juttu!

Mikä ihmeen iNaturalist?

Ruutukaappaus iNaturalis-sovelluksesta.

iNaturalist on palvelu, jonka ilmaisella mobiilisovelluksella voi kätevästi tunnistaa ja kirjata omia luontohavaintoja. iNaturalist Suomi perustettiin toukokuussa 2020 yhteistyössä Suomen Lajitietokeskuksen kanssa, ja on osa kansainvälisen iNaturalist-palvelua. Hyönteishavaintoja on Suomen iNaturalistissä jo yhteensä yli 40 000 kappaletta, 2600 eri lajista. Se on vaikuttava määrä!

Palvelu on oikein näppärä ja tekoäly tunnistaa lajit yllättävän hyvin (kunhan saa tarpeeksi hyvän valokuvan otettua). Ja jos tekoäly ei osaa sanoa varmasti, apua saa myös kokeneemmilta käyttäjiltä.

Tallennetut havainnot siirtyvät myös laji.fi-portaaliin, jossa ne ovat kansalaisten, tutkijoiden ja viranomaisten hyödynnettävissä. Kiltomatokysely-projektissa hyödynnän juurikin näitä laji.fi-portaalin kiiltomatohavaintoja. Kiiltomatokyselyn kuulumisista voit lukea lisää täältä: https://kiiltomatokysely.wordpress.com/2020/09/09/kiiltomatokyselyn-kuulumiset/

Suosittelen siis lämpimästi iNaturalistin kokeilemista, se on näppärä apuväline lajintunnistukseen. Siinä samalla oppii paljon uutta luonnosta ja auttaa tutkijoita keräämään tietoa Suomen lajeista. Syksyn värit ovat nyt upeimmillaan, joten nyt kannattaa mennä ulos löytöretkelle luontoon!

Tutustu iNaturalistiin: https://inaturalist.laji.fi/pages/ohje

Kirjoittanut Christina Elgert.

PS. Yliopisto-lehti kävi seuraamassa kiiltomatotutkimuksia eräänä kauniina kesäyönä, käy lukemassa ja ihailemassa kiiltomatokuvia! https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/elamantieteet/kiiltomato-on-hyva-mallilaji-kun-biologit-tutkivat-valosaasteen-vaikutuksia