Erasmus+ -ohjelma on Euroopan Unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, josta rahoitetaan näiden alojen yhteistyötä Euroopassa. Onur Göktürk Saksasta oli viime kesänä Erasmus+ -opiskelijavaihdossa Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla apulaisprofessori Heikki Helanterän tutkimusprojektissa.
Onur vietti Suomessa kolme kuukautta. Pisin mahdollinen aika on yksi vuosi. Korkeakouluopintojen aikana opiskelijanvaihtoon voi osallistua yhden kerran. Sen lisäksi kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkintoa suorittavalla opiskelijalla on mahdollisuus osallistua Erasmus+ -harjoitteluun.
Kehittävä kokemus
Erasmus+-ohjelmaan osallistujalle työskentelystä ulkomailla ei yleensä ole ainakaan haittaa. On havaittu, että se paitsi kehittää kielitaitoa, myös syventää oman alan osaamista ja valmiuksia toimia kansainvälistyvässä työelämässä. Lisäksi vaihto-opiskelijat ja harjoittelijat tuovat vierailemaansa opinahjoon tuulahduksen maailmalta.
Erasmus+ -vaihdossaopinnot on usein mahdollista suorittaa englannin kielellä. Toisinaan kohdeyliopisto kuitenkin edellyttää, että vaihtoon tuleva opiskelija pystyy opiskelemaan kohdemaan kielellä.
Valinnanvaraa ja taloudellista tukea
Erasmus+ -verkostoon kuuluvat kaikki EU-maat. Lisäksi Erasmus+ -ohjelmalla on EU:n ulkopuolisia yhteistyökumppanimaita esimerkiksi Länsi-Balkanilla, Välimerellä, Venäjällä, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Harjoittelija voi saada tukea matka- ja oleskelukustannuksiin ja lisätukea harjoitteluun. Useimmat vaihtoyliopistot järjestävät Erasmus+ -opiskelijoille asunnon esimerkiksi korkeakoulun omasta opiskelija-asuntolasta. Vaihto-opiskelijan ei tarvitse maksaa vastaanottavassa oppilaitoksessa lukukausi-, ilmoittautumis- ja tenttimkasuja eikä laboratoriotilojen ja kirjastopalvelujen käyttömaksuja.
Mikäli kiinnostuit Erasmus+ -opiskelijavaihdosta, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi kansainvälisten asioiden toimistoon ja kysy lisää vaihtoehdoista. Opiskelijan omalla oppilaitoksella sekä vastaanottavalla oppilaitoksella on oltava korkeakoulujen välinen sopimus, jotta Erasmus+ -vaihto on mahdollinen. Lisätietoja saa myös Erasmus+ -sivuilta. Katso lisätietoja tästä.
Onur Göktürk kertoo harjoittelujaksonsa tutkimuksesta Ötökkäakatemian blogissa.