Vieraslaji kotiutuu
Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat ihmisen mukana levinneet uusille elinalueille joko tahattomasti tai tarkoituksella. Kuinka ihmisen toiminta vaikuttaa vieraslajien kykyyn levitä uusille alueille ja ylipäänsä eliöstön evoluutioon? Sitä selvittää Jyväskylän yliopiston professori Leena Lindström tutkimusryhmineen Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa ”Ihmisen aikaansaama stressinsieto ja invaasiokyky”. ”Vieraslajien tutkiminen mahdollistaa evoluution valintapaineiden tutkimisen tässä ja nyt.” Katso video (kesto 9 min) alla. Videon jälkeen tekstissä on lisää tietoa kolorandonkuoriaisesta.
Videon kuvaus Matti Nummelin, leikkaus ja editointi Iiris Kalliola
Tuholainen pottumaalla Suomessa tavatuista hyönteisvieraslajeista maataloustuholaiset ovat enimmäkseen koristekasveilla ja kasvihuoneissa esiintyviä lajeja. Koloradonkuoriainen, tuulten tuoma perunaviljelmien tuholainen, erottuu joukosta.
Koloradonkuoriaisen munat ovat oranssinkeltaisia, mannaryynin kokoisia, tiiviissä ryhmissä perunanlehden alapinnalla.
Munista kuoriutuvat toukat ovat millin tai parin pituisia, tumman punaruskeita ja litteitä. Niistä kasvaa lopulta reilun sentin pituisia oransseja pulleroita, joiden kyljillä on kaksi riviä mustia pisteitä. Toukkakuva. Tavo Romann CC BY 4.0
Ennen aikuistumista on kotelovaihe. Koloradonkuoriaisen toukka koteloituu maahan. Sen soikeahko, himmeän oranssinpunainen, hieman yli senttimetrin pituinen kotelo muistuttaa leppäpirkon koteloa, joka tosin on mustalaikukas ja kiinnittynyt alustaan.
Toukat ja aikuiset koloradonkuoriaiset syövät perunan lehdet reunoista alkaen ja kakkivat lehdille mustia ulostepalloja. Perunan mukuloita ne eivät syö. Aikuisen koloradonkuoriaisen tunnistaa selkäpuolen kymmenestä viirusta.
Syksyllä aikuiset kuoriutuvat maahan 20–40 senttimetrin syvyyteen talvehtimaan. Koloradonkuoriainen saattaa pysytellä maassa useita vuosia, mikä tulee ottaa huomioon seurannassa.
Perunapeltoja kannattaa tarkkailla eteläisessä Suomessa kesäkuun puolivälistä lähtien. Mikäli löydät epäilyttävän munaryhmän, toukan tai aikuisen, poimi se talteen esimerkiksi lasipurkkiin ja lisää sinne ruoaksi perunan lehtiä. Ilmoita havainnosta Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Tarkastaja tekee kuoriaisen lajimäärityksen ja tarvittaessa viranomainen hoitaa myös torjunnan. Kaikki löydetyt esiintymät on tähän asti saatu hävitettyä.
Talvien leudontuminen ilmastonmuutoksen myötä saattaa parantaa joidenkin lajien talvehtimismahdollisuuksia ja edistää niiden leviämistä. Aika näyttää, mitkä vieraat kotiutuvat.
Lähteet: ruokavirasto.fi (haku: koloradonkuoriainen) sekä Vieraslajit.fi
Iiris Kalliola