Mikä ihmeen ampiaisloisikka?

Ampiaisloisikka on kovakuoriainen. Mielenkiintoisen siitä tekee sen elintapa – laji nimittäin loisii ampiaispesissä. Loisiminen tai siihen rinnastettava elintapa on kovakuoriaisille poikkeuksellista ja sitä tavataan vain muutamissa heimoissa. Loisten elinkierto on usein monimutkaista ja ampiaisloisikka ei ole poikkeus. Syksyllä piha-ampiaisen pesien lähettyvillä voi nähdä aikuisia loisikoita, jotka ovat kuoriuduttuaan könynneet pesästä. Vielä syksyllä ne parittelevat ja munivat puiden rakosiin puiden pinnalla. Tietojeni mukaan havainnot munimisesta syksyllä on tehty vangituilla yksilöillä, joten sitä mahdollisuutta, että paritelleet yksilöt talvehtisivat ja munisivat vasta keväällä, ei voi täysin poissulkea. Niin tai näin kevätkesällä ensimmäisen asteen ns. triunguliinitoukka tarttuu puukuituja raapivaan ampiaistyöläiseen ja liftaa ampiaispesään. Siellä loisikkatoukka valikoi isännäkseen yhden ampiaistoukan ja porautuu tämän sisään. Kun ampiaistoukka on valmis koteloitumaan ja sulkee kennonsa, loisikan toukka kaivaa tiensä ulos ampiaistoukasta ja syö sen ulkopäin. Loisikka yhdistää siis luovasti loisivaa ja saalistavaa elintapaa. Ampiaisloisikkaa näkee melko harvoin ellei varta vasten syynäile piha-ampiaisen pesiä. Laji on kuitenkin yleinen vieras ampiaispesissä. Keski-Suomessa tutkituista kymmenestä pesästä kahdeksassa oli loisikkaa. Vaikka yhdestä pesästä löytyi parhaimmillaan (tai pahimmillaan) 130 loisikkaa, pesäkohtainen yksilömäärä oli melko pieni suhteessa ampiaispesän kokoon. Siksi loisikalla ei liene suurta vaikutusta ampiaisyhteiskunnan menestykseen tai piha-ampiaisen kannanvaihteluihin.

Atte Komonen

Lisätietoja: Komonen, A. 2022: Biology ofthe parasitic wasp nest beetle, Metoecus paradoxus (Coleoptera: Ripiphoridae), in Finland. Memoranda Societatis pro Fauna et Flora Fennica 98: 80-86.

Musta kovakuoriainen, jolla on rukseanoranssit siivet ja sulkamaiset tuntosarvet on vihreällä lehdellä.
Ampiaisloisikka – Metoecus paradoxus Janne Kilpimaa, Creative Commons Nimeä Jaa-Samoin 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.195206/images