Liki vai loitolle?

Kaksi kiiltomadon toukkaa.
Kiiltomadontoukat etsivät paikkaansa. Kuva: Iiris Kalliola

LuK Timo Piepponen Oulun yliopistosta tutkii gradutyössään kiiltomatojen liikennekuolemia. Sen lisäksi hän selvittää, vaikuttaako toukkien keskinäinen sukulaisuus siihen, miten ne liikkuvat toisiinsa nähden. Vetävätkö sukulaiset toisiaan puoleensa vai onko parempi pysyä loitolla lähisukulaisista?

Täysikasvuiset toukat koteloituvat, ja koteloista kuoriutuu aikuisia. Toukkien ravintona ovat lierot ja kotilot. Kotilot ovat nilviäisiä samoin kuin etanat. Aikuiset kiiltomadot eivät syö mitään. Niiden on löydettävä puoliso nopeasti, sillä energiaa ei ole hukattavaksi.

Eläinten käyttäytymisessä on usein kyse taloudellisista asioista, energiankäytöstä ja riskinoton kannattavuuden välisestä tasapainosta. Koteloklusteriasiakin liittyy tähän. Kannattaako kenties aikuistua tulevan puolison viereen? (klusteri = keskittymä, ryväs)

Toukka-areenakokeet kestivät pari viikkoa suunnilleen toukokuun viimeiseltä viikolta kesäkuun ensimmäiselle viikolle, ja koteloitumiskokeen viimeinen toukkatarkistus tehtiin heinäkuun alussa.

Jos näet elokuussa kiiltomadon loistavan, loistaja on kiiltomadon toukka, joka varoittaa petoja pahanmakuisuudestaan.

Videon kesto on noin viisi minuuttia.

Iiris Kalliola

Categories: